• Latest News

    Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

    Πρόσω ολοταχώς ο Ερντογάν αλλάζει το Σύνταγμα

    Την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο θα ενισχύει τις εξουσίες, του ζήτησε ο Ερντογάν στην πρώτη του ομιλία στο νέο κοινοβούλιο.
    Το νέο κοινοβούλιο της Τουρκίας θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα της χώρας --το οποίο θα ενισχύει τις έξουσίες του προέδρου-- δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του μεγάλη ομιλία μετά τη συντριπτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις εκλογές της Κυριακής.

    Παράλληλα, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει "καμία διακοπή" στον αγώνα της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ότι "οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης εντός και εκτός Τουρκίας".

    "Ενα από τα σημαντικότερα μηνύματα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου είναι να ρυθμίσουμε το ζήτημα του νέου Συντάγματος" είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο ενώπιον τοπικών αιρετών αξιωματούχων.

    Από την ημέρα που εξελέγη στην προεδρία, τον Αύγουστο του 2014, ο Ερντογάν επαναλαμβάνει τακτικά την έκκλησή του για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, με το οποίο οι σημαντικότερες εκτελεστικές εξουσίες θα μεταφερθούν από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο.

    Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπός του, ο Ιμπραχίμ Καλίν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του πολιτικού συστήματος.

    Ο Ερντογάν είπε ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν οι συνομιλίες αυτές δεν καταλήξουν πουθενά, τότε ο ίδιος θα στηρίξει μια απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στους Κούρδους αντάρτες, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι έχουν σκοτώσει 248 αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πολίτες. "Θα συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι η τρομοκρατική οργάνωση να εγκαταλείψει το έδαφος της Τουρκίας και να καταθέσει τα όπλα", τόνισε.

    Την Τρίτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν θέσεις του PKK στο Ιράκ και στη νοτιοανατολική Τουρκία.
    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Πρόσω ολοταχώς ο Ερντογάν αλλάζει το Σύνταγμα Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top